Így segíti a méhpempő a Zsírégetést és a Fogyást

A méhpempő fellép az elhízás és a rossz zsírok ellen, javít testünk hőtermelésén.

Ha van egy téma, ami az átlagember figyelmét általában nem kerüli el, az az elhízás. Az ezzel kapcsolatos hírek sokszor összezavarnak minket és a legtöbb esetben vádaskodóak. Van úgy, hogy az ülő életmód, a helytelen étkezés, a kevés mozgás, a túl sok jojódiéta vagy éppen a genetikai hajlam rovására írják a súlynövekedést.

Állandóan ugyanazokat az okosságokat halljuk, és valahogy mégsem sikerül jól csinálnunk a dolgokat. Egy valamit azonban nem lehet kétségbe vonni: a 21. században az elhízás komoly gondot jelent, és ez sok esetben negatívan befolyásolja egészségünket.

Fogyás friss tiszta méhpempővel

Mostanában már arról is hallani, hogy a genetikai hajlamunkon kívül mást is okolhatunk az elhízásért. Sok esetben a szervezetünket mindenféle összetevővel, tápanyaggal bombázzuk egyszerre, amelyekkel a test nem bír, és ezzel inkább csak hátrányosan befolyásoljuk az anyagcserénket.

Ez gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy megelőzzük a pluszkilók felszedését, függetlenül attól, hogy mit teszünk. Ebből kifolyólag, sokak számára érdekes lehet az a megállapítás, hogy a kutatások kifejezetten javasolják a méhpempő fogyasztását a szimbiotikus anyagcsere helyreállításáért, valamint a zsírszövetek (fehér zsír) túlzott felhalmozódása ellen.

A méhpempő fellép az elhízás ellen

Nyugati kutatások a méhpempőről és a súlyfelesleg kialakulásáról csak az utóbbi pár évben indultak, annak ellenére, hogy a hagyományos kínai orvoslás már évszázadok óta hirdeti ezt, valamint a méhpempő egyéb jótékony hatásait. Egy 2012-ben végzett tanulmány kezdett el először foglalkozni a témával, amelyben a méhpempő 2-es típusú cukorbeteg nők testsúlyára tett hatását vizsgálták.

Érdekes módon a kutatás kimutatta, hogy azok a betegek, akik napi 1000 mg méhpempőt fogyasztottak jelentős súlycsökkenést tapasztaltak, míg azoknál, akik pusztán placebót kaptak, enyhe súlygyarapodást észleltek. Ebből így az látszik, hogy a méhpempő hatékony lehet a súlynövekedés kezelésében, legalábbis a 2-es típusú cukorbetegek esetében biztosan. 

Méhpempővel a "rossz zsírok" ellen

Ennek a kutatásnak az eredményei felvetették a kérdést, hogy vajon a méhpempő másoknak is a segítségére lehet, akik a súlyukkal küszködnek, ezért egy további kutatást indítottak ebben a témában, amelyet 2017-ben közzé is tettek.

Ez a kutatás nem a cukorbetegeket érintő hatásokat vette szemügyre, hanem általában véve a súlynövekedést, amit étrend vagy anyagcserezavar válthatott ki.

Habár a vizsgálat inkább egereken zajlott, minstem embereken, az eredmények azért eléggé biztatóak nemcsak a súlycsökkenésre nézve, de talán még annak megelőzésében is.

A kutatás mind a fehér zsírszövetre, mind a barna zsírszövetre kifejtett hatását is vizsgálta. A barna zsírszövet abban különbözik a fehér zsírszövettől, hogy tartalmaz vasat és hőtermelő tulajdonsága miatt a szervezetnek szüksége van rá.

Ez többnyire izom szövetekből jön létre, viszont kellő mozgással a fehér zsírszövetet is át lehet alakítani barna zsírszövetté. Amire a tanulmány rámutatott, az az volt, hogy amikor méhpempővel egészítették ki az egerek magas zsírtartalmú táplálékát, a fehér zsírszövetek (rossz zsírok) felhalmozódása visszaszorult, mindeközben a barna zsírszövetek (jó zsírok) mennyiségét nem csökkentette. Végeredményben úgy tűnik, hogy a méhpempő hozzájárul a barna zsírszövetek fokozott képződéséhez, anélkül, hogy az energiaszintet, vagy anyagcsere folyamatokat befolyásolná.

Hagyományos 100 grammos méhpempő
A nagyításhoz, nyomjon a képre

A méhpempő javít testünk hőtermelésén

Egy másik tanulmányban a tudósok azt próbálták megállapítani, hogy a méhpempő egyik különleges alkotóeleme képes lehet-e testünk hőtermelésének (termogenezis) megemelésére. A termogenezis a testünkben egy természetesen és biztonságosan végbemenő folyamat, ami állandóan működésben van. Például a zöld tea fogyasztása serkenti a hőtermelést, csak úgy, mint a kávé és a cayenne-bors pár alkotóeleme.

Ez egy nagyon izgalmas felfedezés, mivel a megemelkedett hőtermelés kiváltképp fontos az anyagcserénk és a zsírégetés fokozásához. Szinte az összes ma kapható "zsírégető" termék ugyanezen az elven alapszik.

Amit a tudósok be akarnak bizonyítani, az az, hogy a méhpempőben megtalálható HDAA és a HDEA alkotóelemek aktiválni tudnak bizonyos fehérjéket az emberi sejtekben. Amikor ezek a fehérjék aktiválódnak, fokozódik a hőtermelődés, az pedig zsírégetéshez vezethet, az imént leírtak szerint. Számos mérés elvégzése után a tudósok számottevő növekedést figyeltek meg az anyagcserét serkentő fehérjék számában, ami teljes mértékben a méhpempőnek köszönhető.

Ámde, ez nem azt jelenti, hogy a 19 éves kori alakunkat egyik napról a másikra visszanyerhetjük a méhpempő segítségével, viszont biztatásra mégis ad némi okot.

Az utóbbi pár év alatt számos méhpempő fogyasztó számolt be nekünk pozitív változásról. Sokuk szerint a méhpempő megkönnyítette a fogyást, amennyiben azt rendszeresen fogyasztották.

Sok kutatómunka marad még hátra ezen a téren, de az eddigi tanulmányok mindenképpen azt sugallják, hogy a méhpempő nem csak a túlzott súlygyarapodás esetén vethető be, hanem annak megelőzésében is nagy szerepet játszhat.

A méhpempő segíthet a fogyásban

A tanulmány nem tért ki arra, hogy pontosan mennyi adag méhpempőre volt szükség a fokozott hőtermelés eléréséhez, aminek igazából az az oka, hogy kémcsőben történt a tesztelés és nem embereken. Azt ajánljuk a korábbi tapasztalatok alapján és azon alkalmazott mennyiségek alapján, amelyek más betegségeknél elegendőek voltak a gyógyhatás kifejtéséhez, hogy több grammnyi méhpempő bevitele szükséges a fogyás beindulásához (3000 - 5000  mg/nap). Természetesen a fehérjékben, gyümölcsökben, zöldségekben gazdag és cukrokban, finomított szénhidrátokban szegény étrend is elengedhetetlen a zsírégetéshez.