A változókor

Méhpempő fogyasztás, a változókori tünetek csökkentésére. Tudnivalók a változókorról.

A menopauzát általában úgy határozzák meg, mint a menstruációs ciklus, alacsony össztrogénszinttel összefüggő kimaradását. Ez többnyire a 40-es évek vége vagy az 50-es évek közepe felé következik be, és a nő termékeny korszakának végét jelzi.

Ha a petefészkek már nem termelnek havi rendszerességgel petesejteket, elapad a szervezet ösztroténellátása, a menstruáció előbb rendszertelenné válik, majd teljesen megszűnik. Mellékhatásként jelentkezhet kellemetlen hüvelyszárazság, hőhullámok, fejfájás, kimerültség, illetve esetenként szokatlan érzelmi reakciók. Összemennek a mellek mirigyszövetei, az alacsony ösztrogénszint nyomán csökkenhet a csontsűrűség, valamint a bőr és a haj is elvékonyodhat és kiszáradhat. A menopauzát gyakran hormonpótló terápiával kezelik az orvosok.

A méhpempő egy olyan természetes anyag, amely képes a rávenni a szervezetet az adott hiányzó hormon termelésére. Változókorban jelentősen - vagy akár teljesen - le tudja csökkenteni az ilyenkor jelentkező tüneteket.

Változókori problémákra méhpempőt

Változókorban lévő hölgy

A méhpempőt rengeteg 45 év feletti hölgy előszeretettel fogyasztja, a változókor tüneteinek és az alatta jelentkező csontritkulás tüneteinek enyhítésére. A méhpempő olyan természetes növényi elő-hormonokat tartalmaz, amelyek enyhítik és / vagy késleltetik a klimax tüneteit. 

A poszt-klimaxos tünetek, mint a szívritmus és keringési zavarok, csontritkulás, túlzott szőrnövekedés- egy vizsgálatban, amit Szófiában a Nőgyógyászati Klinikán végeztek 2004-ben, 3 hónapos méhpempő kúra után szinte teljes mértékben megszűntek.

Amennyiben nem kívánunk hormonkészítményeket nagy mennyiségben szedni a csontritkulás miatt, a változókor kezdetétől két-három évente rendszeresen végeztessünk csontsűrűségmérést. Még akkor is, érdemes ha semmi jelét nem érezzük a csontritkulásnak.  Az oszteoporózis ugyanis csak későbbi stádiumában jelentkezik fájdalommal. A csontritkulás kockázatának minimálisra csökkentéséhez fogyaszthatjuk a természetes ösztorgén tartalmú 100%-os tiszta méhpempőt.

A méhpempő hatására ritkulhatnak az éjszakai felébredések, mérséklődhetnek a hőhullámok, az izzadás és az idegrendszert érintő problémák.

Prémium 40g méhpempő
A nagyításhoz, nyomjon a képre

Javasolt fogyasztási mód a menopauza alatt:

  1. Az első 2-3 hétben csak reggel, 1 gramm
  2. Ezt követően este, lefekvés előtt 0,5 gramm
  3. Ha van további javulás, az esti adagot emelje meg 1 grammra
  4. Amennyiben nincs javulás, továbbra is csak reggel vegyen be belőle 1 grammot.

 

Tudnivalók a változókorról

A változókor kezdetéhez hasonlóan, annak tartama is egyénenként különbözik. Az első tünetek jelentkezésétől a tünetek végleges lecsengéséig néha csak néhány év telik el, máskor azonban akár 10-12 évig is fennállhatnak a panaszok. A változókor időtartama átlagosan 5-7 évre tehető.

A lehetséges klimaxos panaszok egyénenként rendkívül változatosak, azaz a tünetek jellege, kezdete, tartama és erőssége minden nőnél más és más.

A hőhullámok, keringési zavarok, alvászavarok, verítékezés, fejfájás és súlygyarapodás már az utolsó menstruáció előtt jó pár évvel is jelentkezhetnek és sok esetben akár évekig is eltarthatnak.

A női nemi szervek nyálkahártya sorvadása, általában csak néhány évvel a menopauza után válnak láthatóvá. A hólyaggyengeség tünetei viszonylag kevesebb nőt érintenek.

A lelki problémák leggyakoribb megnyilvánulási formái a menopauza alatt a nyomott hangulat, az ok nélküli szomorúság, a fokozott ingerlékenység és szorongás, a szexuális vágy csökkenése és a fáradékonyság.

A pszichés tünetek mellett a lelki problémák testi tünetekben való megnyilvánulásai is jelentkezhetnek, amelyek a testi panaszokra való negatív érzelmi reakciókból, illetve a társadalmi környezet esetleges változásaiból adódhatnak. A méhpempő, mint egy hatékony idegrendszer vitalizáló anyag, jelentősen hozzá járulhat ezen agyat és idegrendszert érintő negatív tünetek megszüntetéséhez.

Mi történik a hőhullámok alatt?

A méhpempő hatásai a menopauza alatt

A női nemi hormonok közül az ösztrogének a ciklus szabályozásán kívül, egyebek között a test hőszabályozásában is szerepet játszanak. 

A változókorban a szervezet ösztrogén-termelése minimális szintre esik vissza. Az ösztrogénhiány miatt a közti agyban található hőszabályzó központ a hozzá befutó adatokból téves következtetéseket von le. Például egy normális hőmérsékletű helyiséget túlfűtöttnek ítél. Ennek következményeként a hőszabályzó központból érkező „utasítás” alapján az erek kitágulnak azért, hogy a feleslegesnek ítélt hőmennyiséget a fokozott vérkeringés segítségével elvezessék. 

Egyidejűleg fokozódik a verítékezés, mely a pórusokon keresztül a bőr hűtését segíti elő. A szervezet ezen fáradozásainak eredménye a hőhullám és a verítékezés, melyek a testhőmérséklet „normális” szintre való beállítását szolgálják. A tüneteket gyakran követi borzongás, fázás.