A méz a propolisz és Méhpempő

Érdekes és különleges információk a mézről, a propoliszról és a méhpempőről.

Az első méhmaradvány sok millió évről ezelőttről a Föld „harmadkorából” került elő. Ami bizonyos, hogy a mai háziméhek elődei, 60 millió éve léteznek a földön. Valószínű, hogy előbb is élt méh, csak nem maradt nyoma. Mézgyűjtést ábrázoló képekkel már a spanyolországi Arana barlangban található sziklarajzokon is találkozhatunk. Tehát a méz gyűjtése és fogyasztása egyidős az emberrel.

Amikor a méhtermékekről hallunk, automatikusan a mézre vagy a propoliszra gondolunk. Van egy kevésbé ismert, de annál hatásosabb, fontosabb termék, mely a szó szoros értelmében csodákat művel - bizonyára már kitalálta -, ez pedig a Méhpempő. A modern természetgyógyászat az orvostudományt megváltoztatta, a Tiszta Méhpempő pedig forradalmasította az orvostudományt.

A méz értékes táplálék, nagy a kalória értéke ez azt jelenti, hogy ugyanannyi súlyú méz ötször annyi kalóriát ad, mint a tej, háromszor annyit mint, a hús és kétszer annyit, mint a tojás. A méz gyorsan felszívódik és a bélműködésre is kedvezően hat. Fokozza a hemoglobin termelést, táplálja a szívet,és az izom “munkaképességét” is növeli.

A méz a gyermekek fejlődésére nagyon jó hatással van. A mézet gyermekeknek, sportolóknak, lábadozóknak, szívproblémákkal szenvedőknek, időskorúaknak is ajánlják az orvosok.

A méhpropolisz egy természetes antibiotikum, magyar neve méhszurok. Ezt a vöröses sárgás színű gyantás anyagot, a méhek a kaptárak tömörítésére, ragasztásra és fertőtlenítésére használják. Összetételét tekintve a tiszta propolisz legértékesebb összetevői a flavonoidok, melyek 41 féle gyógyhatással bírnak, ennek köszönhető a termék kedvező hatása.

Méhpempő, propolisz és méhpempő

30%-ban viaszból, 10%-ból illóolajokból, 5%-ban virágporból áll, fontos hatóanyaga a B1-, B8-, B6-, E- és C-vitamin, ásványi anyagok, mint a Mg, P, Zn, N, S, K, Si, Na, Co, kalnokok, terpének, ferulsav.

A ferulsavnak jelentős szerepe van a propolisz külső felhasználása esetén, ugyanis ezért van baktériumölő és baktérium fejlődést gátló hatása. A propolisz immunrendszert erősítő, gyulladást gátló, baktérium-, gomba- és vírusölő, vizelethajtó, tisztító és regeneráló hatással bír.

A mézre vagy méz termékekre allergiásoknak a propolisz használata nem javasolt.

A legkülönlegesebb méhészeti termék, a Méhpempő

A Méhpempő egy csodálatos anyag, amit laboratóriumban sokszor vizsgáltak meg tudósok, de összetételének néhány százaléka még ma is ismeretlen.

A méhpempő az emberiség történetében mindig is csodaszernek számított, kicsiny mennyisége miatt jóformán, csak királyok jutottak hozzá. A fáraók korában az aranynál is drágábban adták.

A királyi családokhoz tartozók hosszú életének a titka, még napjainkban is, sok helyen az olyan szerek szedésének a hagyományán alapul, mint a Méhpempő.

A Méhpempő gyöngyházfénnyel bíró, fehéres színű, zselés anyag, szaga enyhén szúrós, íze kissé savanykás, krémes.

A méhpempő a munkásméhek garatmirigyének váladéka. A méhpempővel táplálkoznak a munkásméhek az első három napban, a kaptárban lévő méhkirálynő pedig egészélete során - ami 4-5 évig is eltart - csak ezzel az anyaggal táplálkozik. Ennek a csodálatos anyagnak a hatására képes folyamatosan naponta 1000-1500 petét rakni.

A Méhpempő összetétele: fehérje, cukrok (fruktóz és glükóz), telített zsírsavak, szervetlen anyag, meghatározatlan anyag valamint víz. A Méhpempőben található aminosavak között, meglelhető mind a 8 nélkülözhetetlen, esszenciális aminosav, mint a leucin, treonin, metionin, valin, lizinm triptofan és fenilalanin.

A méhpempő ásványi anyagai

A méhpempő vitaminokban gazdag táplálékkiegészítő, ami rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat és nyomelemeket, úgy mint vasat, rezet, kalciumot, foszfort, szilíciumot, nitrogént, krómot, ként.

A benne található telített zsírsavak hasznosak az egészséges szervi folyamatokhoz. Ezenkívül a sokféle vitamin mellett jelentős a B5-vitamin tartalma, mely vitamin felelős az agyban, vesében, májban, izomsejtekben található sejtek anyagcseréjéért.

Élelmiszerek közül a méhpempőben található a legtöbb B5-vitamin. Tartalmaz még B1-, B2-, B3-, B6- és C-, D-, E-, H-vitaminokat is. Igaz, hogy kisebb mennyiségben, de meg kell említeni, hogy található még benne antibakteriális és antibiotikus anyag is, valamint a hormonok termelődéséért felelős anyagok egyaránt.

A méhpempő a mai napig foglalkoztatja a tudósokat. Orosz kutatók nemrégiben fedezték fel, hogy ribonuklreinsavat (RNS) és dezoxirobonukleinsavat (DNS) is tartalmaz, amely az emberi szervezet sejtjeinek felépítésében játszik döntő szerepet.