Méhpempő és propolisz adagolása kutyáknak

Hogyan és miért adjunk a kutyáknak méhpempőt és propoliszt?

Ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk a méhpempő tápértékét, gondoljunk csak bele, hogy a méheknél az összes királynő, mint dolgozó méh látta meg a napvilágot. Mivel ők csak és kizárólag méhpempőt kapnak táplálékul, a dolgozó méheknél méretesebbre nőnek, és élettartamuk is jelentősen hosszabb. Míg egy átlag dolgozó méh 5-6 hétig él egy nyár során, addig a királynők háromtól hat évig is élhetnek, mindeközben 2000 tojást raknak le naponta.

A méhkirálynő hosszúéletűsége és termékenysége nagyban hozzájárult a méhpempő jóhíréhez mint valami csodatévő, fiatalító szer, a fiatalság forrása és mint energiafokozó. Napjaink kutatói alátámasztottak már ezekből az állításokból párat, ezenkívül a méhpempőt afféle anyagcsere-katalizátorként jellemzik, ami a fáradtság ellenszere is egyben, és a mellékvese megfelelő működését is biztosítja.

Méhpempő kutyák számára

Méhpempő kutyáknak

Nem csoda, hogy a méhpempő népszerű étrend-kiegészítővé vált az emberek körében, sőt, még sportkutyáknál is alkalmazzák. A méhpempő számos élelmiszerboltban elérhető. Kifejezetten romlandó termék, ezért hűtve kell tárolni. A legtöbb terméken rajta áll, hogy kis adagokat fogyasszunk belőle, körülbelül egy negyed vagy fél teáskanálnyit naponta egyszer-kétszer, étkezések között éhgyomorra. Kutyáknál az adagot a testsúlyukhoz kell igazítani, ami általában az emberi adag fele egy 27-36 kiló közötti kutya esetében.

Kissé csípős, kesernyés, erős íze nem teszi közkedveltté a kutyák körében. Mézzel vegyítve már annál inkább kelendőbb és ízletesebb. 

Ön is elkészítheti, ha 57 g (4 evőkanál) méhpempőt elkever 170 g (háromnegyed bögrényi) helyi termelésű mézzel. Mindig tartsa hűtve. A kutyájának napi fél-egy teáskanálnyit adhat belőle, naponta kétszer, reggel és este.

Egyes sampongyártó cégek, emberek és kutyák számára készített termékeikhez is adnak méhpempőt, így a sampon, balzsam színelőhívő és volumennövelő hatású lehet. Ezek az állítások klinikailag még nem bizonyítottak, de a méhpempő kétséget kizáróan egy luxus összetevő.

Friss méhpempő rendelés
A nagyításhoz, nyomjon a képre

Propolisz kutyák részére

Kevés olyan fertőtlenítő hatású, természetes anyag létezik, mint a propolisz, ami egy ragadós, gyantás, „méhragasztó” néven is ismert anyag, és amit a méhek lombhullató fák rügyeiről, kérgéről, leveiről gyűjtenek be. 

A méhek ezzel az anyaggal tapasztják be a kisebb lyukakat, repedéseket a kaptáron, így megelőzve betolakodók, valamint a kórokozók bejutását. Hogyha egy egér, vagy egy más állat befurakodik, a méhek halálra csípik benn a kaptárban, a testét pedig propolisszal fedik be annak tartósításáért és a kaptár belső tisztaságának biztonságáért.

Habár a propoliszt már évezredek óta használják gyulladáscsökkentő és egészségjavító hatása miatt, a legtöbb ember számára ez a termék még ismeretlen. Bár egyre inkább kezd széles körben elterjedni, mint természetes antibiotikum, ami nem pusztítja el a jótékony baktériumokat, és nem okoz egyéb mellékhatásokat sem.

A bioflavonoidokban gazdag propolisz hatékonyan veszi fel a versenyt a vírusok, a káros baktériumok, az élesztő és a gombák ellen. Gyulladáscsökkentő hatással is bír, segít az allergiák kialakulásának megelőzésében, továbbá a fekélyek és bőrproblémák, úgymint a pattanások, ekcéma, sebek, vágások és égési sebek gyógyulási folyamatát is felgyorsítja.

Az egyetlen rossz dolog, ami elmondható róla, főleg amikor kutyáknál alkalmaznánk, az a borzalmas íze. A szárított, fagyasztott propolisz kapszula formájában kapható, amit ételekhez észrevétlenül hozzá tudunk adni, valamit egészségboltokban kaphatunk üres, kétrészes kapszulákat, amikbe mi magunk tölthetünk egy kis mennyiségű propolisz tinktúrát (folyékony kivonatot) közvetlenül használat előtt.

A propolisz tinktúra hatékony a kutya influenzával, kennel-köhögéssel és más fertőző betegségekkel szemben is. Alkalmazhatjuk vágási és égési sebek, harapások, csípések esetén és más problémás területeken, valamint bőrgyulladásoknál is hatékony (keserű íze miatt nem fogja a kutya nyalogatni a sebét). 

Ragadóssága azonban némileg nehezíti a helyi alkalmazását. Állagán tudunk lazítani, ha összekeverjük egy kevés olívaolajjal, így kevésbé lesz ragadós a mi természetes fertőtlenítőnk. Ínybetegségek kezeléséhez pedig mézzel vegyítve alkalmazhatjuk.