Tiszta méhpmepő vásárlás A méhek csodálatos élete • Anyaméh és herék • Méhpempő shop

Az anyáról, a heréről és Pempő hatásairól

Az anya fejlődése

A rajbölcső a kezdetben csésze alakú. A méhek annyira megszűkítik a szájat, amilyen a munkássejt. Az anya csak az ilyen szűk bölcsőbe petézik. A méhek a petés bölcső szűkítését újra lebontják és a bölcsőt gyűszűhöz hasonlóan tovább nyújtják. A kikelt álca az egyre gyarapodó pempőn fekszik félkörben. Féloldalának lélegzőnyílásai nem merülnek bele a pempőbe, azaz az álca lélegzik.A méhek a kellően fejlett álca bölcsőjét befedik. Az álca bábinget - gubót - készít. Bábinge a fedélnél laza, selymes és nem éri el a fedelet. Oldalt körbe-körbe tömött, hártyaszerű és a viaszfalhoz simul. Felül, a bölcső feneke felé nyitot, mivel ott a bölcső tágassága gátolja az álcát a munkában. Az álca bábbá, majd anyává alakul. A méhek nem sokkal kikelése előtt lebontják a viaszfödelet és a bölcső végének viaszfalát. Ettől kezdve bábing határolja a bölcső végét. Az ilyen "érett" bölcső vége lecsapott és sötét. A fejlődő anya valószínűleg több levegőt kap a szabad gubón.

Az álca táplálkozása

Az anya és a munkásálca táplálkozásában legfeltűnőbb különbség a következő:


Anyaálca
Etetése

mindvégi tetézve mirigyváladékkal és mézzel
Munkásálca
Etetése

kb. az első 3 napban tetézve

azután adagolva

kb. az első 3 napban
mirigyváladékkal és mézzel

aztán virágporral is

A "tetézve" etetni azt jelenti, hogy a méhek az egyszerre szükségesnél több eleséget öntenek a sejtbe. "Adagolva" etetni pedig azt jelenti, hogy a méhek apránként juttatják az eleséget a szükségeshez képest. Az anyaálca egy ideig a bölcső befedése után is táplálkozik a fölhalmozott méhpempőből, súlya gyarapszik.

Az anyaálca eleségét, a Méhpempőt tiszta mirigyváladéknak tartották korábban, viszont az igazság az, hogy a méhek kevés mézet is kevernek hozzá. Amennyiben a méhcsaládot olyan festett szörppel etetjük, mely a méhek garatmirigyére hatástalan, a Méhpempő a belekevert szörptől megszinesedik.

Mi szabályozza az anyává fejlődést?

Méhanya herék és MéhpempőKísérletek szerint a Méhpempőben kell keresnünk annak az okát, hogy ugyanabból a fiatal álcából kétféle nőstény - anya vagy munkás - fejlődik ki. A részleteket azonban nem ismerjük pontosan.

Az anyaálca és munkásálca pempője különbözik. A különbség kétféle. A fehérje, zsír, cukorféle és víz közepes százaléka eltérő. Az arány a korral is változik. Legfeltűnőbb a különbség, kb. a 4. naptól. Ez azonban magában nem változtatja meg az álca fejlődésének irányát. A Méhpempő összetétele különben is erősen ingadozik. Nem csoda, hiszen nagyrésze mirigyváladék.
Ahogy a tehénnek a mirigyváladéka, a tej sem változatlan összetételű, a Méhpempő összetételében is változatosság észlelhető.

Az anyaálca pempőjében olyan különleges anyagok is vannak, melyek a munkásálcáéból hiányoznak, vagy jelentéktelenek. Legnevezetesebb egy ismeretlen vegyi összetéttelű, hormonhatású anyag. Hormon néven különleges mirigyváladékokat foglalunk össze, melyek a vérbe jutnak és jellegzetes szabályozó hatásúak. Például gerincesekről tudjuk, hogy a petefészekből vett hormon, a hím állatba fecskendezve nőstény sajátosságokat okoz.

Az anyabölcsőből való Méhpempő munkásméhbe fecskendezve a nem működő petefészket megduzzasztja, peteképzésre serkenti, a munkást "álanyához" hasonlóvá változtatja. A munkásálca pempőjének nincs ilyen hatása. Ez az anyag csak a friss tiszta méhpempőben igazán hatásos.

Lehet, hogy ez és esetleg más könnyen bomló alkotórészek szabályozzák az álca fejlődésének irányát.

Az anya és munkás fejlődésének szétvállása

Az anya és a munkás fejlődése kezdetben egy irányban halad. Csak a teljes fejlődés kb. 6,5 vagyis az álcakornak kb. a 3,5. napja táján hirtelen válik el. Úgy látszik tehát, hogy az anyaálca pempőben kezdettől meglévő hormonszerű anyag döntő hatása a határnap táján érvényesül.

Mégis hasznos, ha az anya fiatalabb munkásálcából nevelkedik, jóval a határnap előttől kezdve. Amennyiben az álca hosszabb ideig kap bőséges anyapempőt, nagyobb anyává fejlődik. Azt, hogy anya vagy munkás legyen-e belőle, elsősorban a határnaptól élvezett táplálék, azt pedig, hogy mekkora pedig, a korábbi napok tápláléka dönti el.

Az anyaálca etetői rendszerint nem a legfiatalabb dajkaméhek közül valók, hanem 6-13 naposak. Néha csak a 9. nap körül kezdenek a munkások anyaálcát etetni.

Az anya táplálkozásáról

A méhek a kezdetben alig törődnek az új anyával. Keresztül kasul gázolnak rajta. "Udvart" nem alkotnak körülötte. Az anya maga keres élelmet, leginkább a sejtekből mézet és virágport eszik. Ha azonban kér a munkásoktól, nem tagadják meg tőle az élelmet, valószínűleg mirigyváladékkal is etetik.A kalitkában kelt anyát a kísérőméhek már 1 negyed vagy fél óra alatt etetni kezdik. Később a munkások figyelme jobban az anyára irányul, kiváltképpen petézésének megkezdésétől. Fejjel feléje forduló munkások udvara kíséri és kínálgatja eleséggel.
Az anya idősebb korában is szívogat mézet. Jól látható ez, ha anyásításkor vagy szállításkor egy csöpp mézet kennek kalitkája rostjára.

Ide érdemes továbblépni az oldalon:

Fontos tudnivalók a méhpempő használatakorA méhpempő használataInformációk a méhpempő tárolásával és fogyasztásával kapcsoaltban. Méhpempő vásárlásMegnézem a kiszereléseketEzen az oldalon bemutatjuk, milyen kiszerelésekben vásárolhat méhpempőt.

Kiszerelés és árak

ÚJ CIKKEK
Ide kattintva, rendelhet Méhpempőt A Tiszta méhpempőt adalék és tarótósítószer hozzáadása nélkül helyezzük az üvegcsékbe.
A változat ellenőrzőtt, megfelel az érvényben lévő európai mezőgazdasági normáknak.
Ha sürgős: +36 70 / 7733 059

PayU Vásárlói tájékoztató

Méhkenyér

Virágpor

A Méhpempő A Méhpempő Gyógyhatása Vélemények a Méhpempőről Árak és SzállításRendelésKitől veszem?Igazolások
Minden jog fenntartva © Mehpempo.hu

Jogi nyilatkozat (Prominent Disclaimer): Az oldalon megtalálható információk, oktatási célt szolgálnak. Kérjük ne kizárólag ezen az oldalon feltüntetett információkra támaszkodjon és a termék használata és fogyasztása előtt mindíg olvassa el a címkén feltüntetett figyelmeztetéseket, adagolási javaslatokat. Kérem vegye figyelembe, hogy az oldalon taglalt termékek, nem helyettesitík a vegyes étrendet és a változatos életmódot. Méhészeti termékekre való allergia esetén, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Nyilatkozunk arról, hogy a termékeken feltüntetett alkalmazásra és fogyasztásra vonatkozó információk, megegyeznek az ezen a weboldalon feltüntetett információkkal. Kérjük vegye figyelembe, hogy az oldalon megtalálható információk, az egészségügyi hatóságok által nem ellenőrzöttek. Kérjük vegye figyelembe, hogy az aktuális hatályban lévő magyarországi és közösségi törvények alapján, a méhészeti termékek nem rendelkeznek semmilyen gyógyhatással, így nem alkalmasak betegségek kezelésére, vagy megelőzésére. A weboldaon feltüntetett információk, reklám és hivatkozási céllal kerültek feltüntetésre és nem helyettesítik egy orvos, egy gyógyszerész vagy egy engedéllyel rendelkező természetgyógyász tanácsát. Ne használja az oldalon lévő információkat öndiagnózisra.