A méhpempő lehetséges mellékhatásai

A méhpempő fogyasztás, ritkán jelentkező mellékhatásairól.

A méhpempőnek igaz ritkán, de mellékhatásai lehetnek. Viszont a lehetséges mellékhatások elkerülhetőek a fogyasztására vonatkozó előírások betartásával és némi körültekintéssel. 

Ha a méhpempőt fokozatosan kezdjük el használni és kis adagokkal kezdjük bevinni a szervezetünkbe az ajánlott napi adagot figyelembe véve, akkor nem okozhat gondot.

Ellenben nem mindenki tartja be az előírásokat. Ilyenkor a következő mellékhatások fordulhatnak elő:

  • bőrgyulladások
  • kiütések
  • köhögés
  • szédülés
  • magas pulzusszám
  • gyomorbántalmak
  • hasmenés
  • bélbántalmak
A méhpempő mellékhatásai

Általában ezek a problémák elmúlnak, amint kevesebb adagot fogyasztunk belőle, és végül a szervezetünk hozzá tud szokni a méhpempőhöz.

Meg kell említeni azonban, hogy ahogyan a méhpempő normalizálja a test funkciókat, gyógyulásunk közben ez reakciókat válthat ki a szervezetünkből. Okozhat fejfájást, általános rossz közérzetet, kiütéseket és hasmenést

Valójában, elég nehéz a méhpempő mellékhatásairól közzétett jelentéseket találni, mivel meglehetősen ritkán fordulnak elő. 


A méhpempő biztonságosan fogyasztható

Rengeteg millió adagnyi méhpempő került már fogyasztásra, mióta kereskedelmi forgalomban kapható, és mindössze 9 esetben számoltak be asztmát vagy anafilaxiát okozó mellékhatásairól. Ezek a nem kívánt hatások többek között a urticaria, avagy csalánkiütés, ekcéma, szénanátha és akut asztma formájában mutatkoztak meg az említett esetekben. Egy másik beszámoló egy 53 éves nő esetét írja le, akinek feltehetően a méhpempő fogyasztása hasi fájdalmakat, véres hasmenést okozott.  

Nagyobb valószínűséggel jelentkezhet bárkinél mellékhatás az aszpirin beszedése után, mint a méhpempőtől.

A méhpempő mindannyiunkra nézve biztonságos, olyannyira, hogy még gyermekeknek és terhes nőknek is megengedett a fogyasztása. Főként, ha sok más anyagra is allergiás, fontos, hogy kis adaggal kezdje el, majd apránként a napi ajánlott mennyiséget elérve fogyassza tovább, így tudja minimalizálni a reakciók kockázatát.

A hatásai egyénenként eltérhetnek, van aki gyorsan hozzá tud szokni a nagyobb adagokhoz is.

Pempő termelő méhek
A nagyításhoz, nyomjon a képre