Fogantatás méhpempővel

Hogyan segíti a női és a férfi reproduktív rendszert a tiszta méhpempő?

Az egészséges nemzőképességet szolgáló legnagyobb ajándékok néha kis dobozban érkeznek. Ez mindenképp elmondható a méhpempőről. Ez a termék végtelenül sokat tehet a termékenységünkért, és szükség esetén hosszabb időn át is rendszeresen szedhető. Íme öt ok, amiért érdemes hozzáadni, termékenység fokozó táplálékainkhoz:

Fogantatás méhpempővel
 1. A méhpempő egy valódi tápanyag-nagyágyú. Kiemelkedően gazdag fehérjékben, bőséges mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, és remek forrása az olyan ásványi anyagoknak, mint a vas, kálium és kálcium. Akik számára nehézséget okoz, hogy pusztán az étkezésen keresztül elegendő tápanyaghoz jussanak, a méhpempő segít kevesebb stressz által elérni ezt a célt.
 2. A méhpempő egy öregedés gátló szuperélelmiszer. A szegényes étrend, a vegyszereknek való kitettség és az alacsony immunitás okozta korai öregedés csökkentheti a termékenységet. A méhpempő gyulladáscsökkentő és oxidáció ellenes hatásai segítik megakadályozni a szabadgyökök (instabil molekulák) sejtkárosító tevékenységét a reproduktív rendszerben. A méhpempő serkenti egyúttal a kollagéntermelést is, amely ragyogó, egészséges bőrt és normál szövet fejlődést eredményez.
 3. A méhpempő revitalizálja a mellékveséket. Sokaknál, a túl sok stressz hatására kimerülnek a mellékvesék. A teherbeesés elmaradása bizony stresszes lehet, ám a mellékvesék erősítésével ellensúlyozhatjuk a stressz negatív hatásait. A méhpempő remek forrása a különböző B-vitaminoknak, különösen a B5 vitaminnak (pantoténsav), amely a mellékvese-elégtelenségből fakadó stressz és fáradtság természetes ellenszere. [01.]
 4. A méhpempő termékenységnövelő fitoösztrogéneket tartalmaz. A benne megtalálható fitoösztrogének gyengéden erősítik a szervezetet, a hormonpótló gyógyszerek okozta kockázatok nélkül. A fitoösztrogének egészséges módon lépnek kölcsönhatásba a szervezettel, kíméletesen fellendítve annak működését vagy épp szükség esetén segítséget nyújtva az ösztrogén feleslegtől való megszabadulásban a hormonreceptor helyekért folytatott versengés által. 

Egy kutatás kimutatta, hogy a méhpempő képes blokkolni az olyan káros xenoösztrogének tevékenységét is, mint amilyen a műanyagban megtalálható biszfenol-A (BPA). A BPA nem csak a hormonvezérelt mellrák kialakulásához köthető, az elégtelen petesejtminőség megjelenésében is szerepet játszik.

 1. A méhpempő serkenti a férfi nemzőképességet. Bár hajlamosak vagyunk rá a nők termékenységét serkentő szuperélelmiszerként tekinteni, valójában a férfiak számára is segítséget nyújt. Egy az Avicenna Journal of Phytomedicine [02.] folyóiratban megjelent, állatokról szóló tanulmány szerint növeli a férfi termékenységet. A méhpempővel való kezelés hatására javulás mutatkozott ugyanis a spermiumok számában, motilitásában, életképességében, érettségében és DNS-integritásában.

A méhpempő termékenység támogató hatásmechanizmusa

A csúcs minőséget képviselő méhpempő rendszeres fogyasztása bizonyítottan segít a hormonok kiegyensúlyozásában. Támogatja az endokrin rendszerünket és segítséget nyújt a hormonális egyensúlyhiány okozta termékenységi problémáknál.

Egy Japánban végzett, és 2007-ben a Evid Based Complement Alternat Med. [03.] magazinban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a méhpempő a növényi fitoösztrogénekhez hasonlóan hajlamos a humán ösztrogénhez viselkedésének imitálására. Az ösztrogén fontos szerepet játszik a normál csontfejlődésben és génkifejeződésben, és létfontosságú az egészséges menstruációs ciklus létrejöttéhez. 

Az említett tanulmány kimutatta azt is, hogy a méhpempő képes volt megnövelni a vizsgálatnak alávetett patkányok méhsejtjeinek méretét. Habár ahhoz, hogy a termék fogyasztásában rejlő teljes potenciált feltérképezzük, további vizsgálatok szükségesek, ez mindenképp érdekes lehetőséget jelent a gyenge méhizomzatú vagy a hosszútávú hormonális fogamzásgátlástól elvékonyodott méhnyálkahártyával rendelkező nők számára.

Egy másik, a japán Kuyushu Egyetemen [04.] végzett vizsgálat arra volt kíváncsi, a méhpempő képes-e felvenni a harcot a BPA-nak az emberi emlődaganatok MCF-7 sejtjeire gyakorolt növekedésserkentő hatásával. A BPA (biszfenol-A) egy a műanyagokban felhasznált, xenoösztrogénként ismeretes, káros vegyszer. A vizsgálat eredményei kimutatták, hogy a méhpempő képes megakadályozni a BPA-t az MCF-7 sejtek növekedésének serkentésében. A BPA nem csak a mellrák kialakulásához köthető, a petesejtek elégtelen egészségében is szerepet játszik.

Egy másik ígéretes, Iránban végzett patkánykísérlet szerint, amely a International Journal of Fertility and Sterility [05.] című szaklapban jelent meg, a méhpempőelősegíti a follikulogenezist (a tüszők érését a petékben) és növeli a petefészek hormonszintjét…”. A kísérlet során 32 nőstény patkányt négy csoportba osztottak, amelyek közül három kontrollcsoportban az egyedek 14 napon keresztül kaptak a testsúlyuk szerinti 100, 200 vagy 400 mg/kg méhpempőt. 

A méhpempőt fogyasztó kontrollcsoportok patkányainál megnövekedett az ösztradiol- és progeszteronszint, illetve méh és petefészkek súlya. Jelentősen megnőtt emellett az érett tüszők száma, illetve egy sárgatest helyett több is kialakult. Megemelkedett az antioxidánsok szérumszintje, míg a nitrogén-monoxid szintjei csökkentek.

A méhpempő az alábbi termékenység támogató hatásokkal rendelkezik:

 • Fokozza a libidót
 • A petesejtek és spermiumok egészségét javítja
 • Elősegíti a hormonális egyensúlyt
 • Támogatja a máj egészségét, ezen keresztül is hat a termékenységre
 • Mérsékli az öregedés jeleit 
 • A betegségek vagy sérülések nyomán kialakuló gyulladásokat csökkenti
 • Az immunrendszert természetes úton erősíti
 • Növeli a védelmet a kemoterápia termékenységet csökkentő hatásaival szemben