A méhpempő begyűjtése és fő hatóanyagai

Érdekes tudnivalók, a méhpempő begyűjtéséről és főbb hatóanyagairól.

A méhpempő a dolgozó méhek garatmirigyeiből választódik ki, és az összes méhlárva táplálására szolgál, függetlenül attól, hogy herékké (hímek), dolgozókká (terméketlen nőstények) vagy királynőkké (termékeny nőstény) fognak válni. Három nap után a here és a dolgozó méhlárva már nem kap táplálékul méhpempőt, viszont a királynő teljes kifejlett állapotáig kap belőle.

A méhpempő begyűjtése

A pempő begyűjtése úgy történik, hogy a méhész keretes szétszedhető kaptárral arra ösztönzi a méhállományt, hogy királynőt neveljenek. A méhpempő egyenként kerül begyűjtésre az anyabölcsőkből (lép) mikor már a királynőlárva körülbelül négy napos. Azért a királynősejtekből kerül begyűjtésre, mivel ezek az egyetlen olyan sejtek, ahol több mennyiség raktározódhat el. Amikor a dolgozó méhek méhpempőt kapnak táplálékul, egyből el is fogyasztják, míg a királynősejtek több méhpempővel telítődnek fel, mint amennyit a lárva el tudna fogyasztani. Emiatt, csak a királynősejtekben lévő méhpempő begyűjtése praktikus és kivitelezhető.

Egy szakértelemmel kezelt kaptár 5-6 hónap alatt körülbelül 500 g méhpempőt tud kitermelni. Mivel a termék romlandó, a termelőknek azonnali hozzáférésük kell legyen valamilyen hűtött tárolóhoz (mint pl. hűtőgép, fagyasztó), ahol biztonságosan lehet tárolni árusításig, vagy átvevőpontig való szállításáig. 

A Mannavita méhpempő teljesen abban az állapotban van, ahogyan azt a méhek a kaptárban létrehozták. Nincs semmi sem hozzákeverve, hűtőben tárolandó és felbontás után javasoljuk 6 hónapon belül fogyassza el.

Méhlárvák, Fiasítás, Méhpempő termelés
A nagyításhoz, nyomjon a képre

A méhpempő összetétele

A méhpempő összetétele 67%-ban víz, 12,5%-ban fehérje kis mennyiségű aminosavakat tartalmazva, és 11%-ban glükóz és fruktóz (monoszacharidok), valamint viszonylag nagy mennyiségben (5%) zsírsavakat is tartalmaz. A legjelentősebb sav a 10-HDA sav (2-3%). Nyomokban ásványi anyagokat, enzimeket, antibakteriális és antibiotikus anyagokat, pantoténsavat (B5-vitamin), B6-vitamint (piridoxint), valamint C-vitamint is tartalmaz. 

Royalactin

A méhpempő azon összetevője, amely által egy méhből királynő fejlődik, az nem más, mint a royalactin nevű fehérje. Hosszas tárolás miatt inaktívvá vált pempőhöz adalékoltak friss összetevőket, majd azt adták a méheknek táplálékul. Egyedül a royalactinnal dúsított pempőt evő méhekből lett királynő. A royalactin szintén fenotípusos változást idézi elő az ecetlégyben (Drosophila melanogaster), amit megnövekedett testméret és petesejt fejlődés jellemez.

A 10-HDA-sav 

A méhpempőben lévő 10-HDA savról úgy tartják, hogy képes meggátolni a rosszindulatú sejtek elfajulását, úgymint az AKR leukémia, vagy TA3 mellrák esetében is, valamint a közelmúltban készült tanulmányok arra mutatnak, hogy immunszabályozásra és malignáns sejtek leküzdésére is használható. 

Segítheti a T-limfociták és az Interleukin-2 fejlődését, valamint közrejátszhat abban, hogy a daganatokban nekrózis menjen végbe, azaz a daganat egy része elhaljon. Számos kutatás zajlik ezzel az értékes hatóanyaggal kapcsolatosan, amely pozitív fiziológiai és farmakológiai hatását már számos alkalommal kimutatták, úgymint az értágulás és vérnyomáscsökkenés, a magas koleszterinszint csökkenés, valamint a gyulladásgátlás terén. Ezenfelül, a méhpempőben található 10-HDA sav segíthet még a menopauza tünetein is.