Az alvást segítő hormonok

A méhpempő a hormonokra történő hatásán keresztül, javítani tud az alvásunk minőségén.

Ma már tudjuk, hogy az alvás, különösen a mély alvás fázisai igen fontosak a szépség és az egészség szempontjából. Azonban az álmodó (REM) szakaszoknak is van jelentőségük testi-lelki egészségünkben. Az álmok nyilvánvalóan segítenek a pszichikai regenerálódásban, új cselekvési és gondolkodási lehetőségek feltárásában.

Az alvás REM fázisában, amelyet magas kortizol tükör kísér, bizonyos mértékben osztályozzuk a nap folyamán összegyűlt információkat és élményeket. Ezeknek az adatoknak az elraktározása aztán a mély alvás szakaszában történik, amikor - a tobozmirigy hormonjának, a melatoninnak az irányításával - több növekedési hormon választódik el.

Ébredés előtt aztán az ACTH "ébresztő hormon" koncentrációja növekedik meg. Az ACTH a vérárammal a mellékvese kéreghez kerül, ahol serkenti a kortizol-kiválasztást. Ez pedig felszabadítja a test energiatartalékait: ideje felkelni!

A melatonin

Alvást segítő hormonok

Ez a hormon a neuropeptidekhez tartozik, közeli rokonságban áll a szerotonin neurotranszmitterrel. Alvást elősegítő hatása van. Amikor alkonyatkor a nappali fény csökkenéséveI megindul a melatonintermelés, egyértelmű üzenet járja be a testet: anyagcsere, pihenj! Ennek a hormonnak köszönhetően tudjuk éjjel kipihenni magunkat.

A melatonin elválasztása nem az alvástól függ, hanem kizárólag a világosság-sötétség ritmusától. Ha "belső óránk" összezavarodik, mint például a jetlag (időeltolódás okozta) tünetegyüttes, az éjszakai műszakban dolgozók alvászavarai vagy a vakok (hiszen a világosság sötétség ritmusát a szem recehártyája közvetíti az agynak) esetében, akkor melatonin adása segíthet. Ez a csökkent melatoninszint következtében fellépő alvászavarokra is érvényes.

A melatonin fiatalon tart, vagyis: néhány fokkal alacsonyabb teljesítményre kapcsolja a sejtek erőműveit, így megakadályozza az energiapazarlást és az idő előtti elhasználódást. Ezenkívül a melatonin csökkenti a testhőmérsékletet, ami lehetőséget ad a szervezetnek a sejtekben szükséges javítások elvégzésére,mert amíg az energiafelhasználás és -termelés csúcsra jár, alig van rá kapacitás.

Az évek során a test elveszíti azt a képességét, hogy éjszaka csökkentse hőmérsékletét. Ez lehet az egyik oka annak, hogy sok idős ember reggel nem érzi magát igazán kipihentnek.

Progeszteron

A progeszteron elősegíti a megérdemelt alvást. Akár a lélek gyógyszerének is nevezhetnénk. Ez a hormon kiegyensúlyozóan hat, mert serkenti a mielin-hüvelyképződést - amely bizonyos mértékben az idegek védőruhája -, és mert az agyban a test saját ópiátjainak termelését ösztönzi, amelyek fájdalomcsillapító, kiegyensúlyozó és nyugtató hatásúak. Azt, hogy milyen hatékony a testnek ez a saját anyaga, az a tény is igazolja, hogy császármetszés esetén kevesebb altatószerre van szükségük azoknak a szülő nőknek, akiknek vérében magas a progeszteron koncentrációja.

A gyerekek alvás közben nőnek

A gyerekek a szó szoros értelmében alvás közben nőnek: a szomatotropin nevű növekedési hormon is az éjszakai pihenés idején szabadul fel. Ráadásul befolyásolja az alvás mélységét és szerkezetét, vagyis a REM és a Non-REM fázisok váltakozását is.

Az ösztrogén és a prolaktin hatása az alvásra

Jobb alvás méhpempővel

Az ösztrogénhiány a közismert vegetatív idegrendszeri panaszok mellett az alvás szerkezetét is megváltoztathatja. A REM szakaszokat megrövidítheti, és ha az álmok hiányoznak alvásunkból, az érzelmi élet zavart szenved. Azért, hogy kialudjuk magunkat, a kellő ösztrogénszint felel.

Az éjszakai órákban fokozódik a prolaktin (tejelválasztó hormon) kiválasztása (férfiakban és nem terhes nőkben is). Szerepük ez esetben a szorongás oldása, valamint az immunvédekezés serkentése, a nyiroksejtek vírusölő képességének növelése.

A stresszhormonok napi ingadozása, valamint a hajnali világosodás tobozmirigyre gyakorolt hatása ébreszti fel az alvó embert. A tobozmirigy ugyanis a világosság hatására megszünteti a melatonin termelését, míg a stresszhormonok fokozottabb kiáramlása megkezdi a szervezet üzembe helyezését. Emeli a vérnyomást, fokozza az anyagcserét stb.

A legtöbb hormon aminosavakból felépülő fehérjéből vagy koleszterinből származik. 

Bármely hormon alacsony szintje a kiegyensúlyozott életmód felborulását eredményezheti. A méhpempő képes arra, hogy rávegye a szervezetet annak a hormonnak a termelődésére, amelyből az éppen hiányt szenved.