15 probléma, amikor érdemes méhpempő kúrát tartani

Egészségügyi problémák, amire fokozottan ajánlott a tiszta méhpempő szedése.

A tiszta méhpempőkomplex összetétele miatt számtalan módon képes támogatni szervezetünk működését. Az alábbiakban 15 olyan területet sorolunk fel, ahol a tiszta méhpempőjelentős mértékben tud hozzájárulni a probléma, a betegség javulásához. [01.]

A méhpempő 15 kivételes előnye

1) A méhpempő reproduktív egészségre gyakorolt pozitív hatása

A méhpempőt nagyon sokan, a hormonokkal összefüggő problémákra fogyasztják, ezen belül is a férfi és a női nemi hormonok egyensúlyának visszaállításához. Ezzel kapcsolatban számos kutatást végeztek az elmúlt 50 évben, mind állatokon, mind embereken, melyek egyértelműen igazolták, hogy a méhpempő hatékony szer a szaporító szerveinkkel kapcsolatos problémák tüneteinek enyhítéséhez.

Egy embereken végzett vizsgálat során napi 3 g méhpempő étrend-kiegészítő bevitele 31 résztvevő tesztoszteron szintjét növelte. A méhpempőt fogyasztók körében a vércukorszint is javult, a vörösvérsejtek száma is növekedett, továbbá a mentális egészség terén is általános javulást figyeltek meg. 

A nők reproduktív egészségére is jótékony hatással lehet a méhpempő. A premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit is csökkentette 55 nőnél, akik napi 1 g méhpempő étrend-kiegészítőt szedtek két hónapon keresztül (háromszorosan vak, randomizált, kontrollált vizsgálat).

Egy másik tanulmány szerint 90 változókorban lévő nőnél a 15%-os méhpempő tartalmú hüvelygél javította az életminőség mellett a szexuális teljesítményt és a húgyúti rendszer működését is 3 hónap után. 

Egy állatokon végzett kísérletben, azok a hím hörcsögök, amelyeknek étrendjében méhpempő is szerepelt, magasabb szintű tesztoszteronnal rendelkeztek, és több spermát termelt a szervezetük. Hasonlóképpen, meddő hím nyulak vizsgálata során a méhpempő bizonyítottan fokozta a tesztoszteronszintet, az egészséges sperma termelődést, és a motilitást.

A méhpempő emellett idősebb, nőstény patkányoknál a petefészek működésének javításához is hozzájárult. A hormonális egyensúly helyreállítása a petesejt minőségén és számán mutatkozott meg pozitívan. [2.], [3.]

Tiszta Méhpempős üveg kézben
A nagyításhoz, nyomjon a képre

2) Méhpempő cukorbetegség kezelésére

A méhpempőt az inzulinhoz hasonló hatásáért is alkalmazzák. Az inzulin étkezések után csökkenti a vércukorszintet, amire a cukorbetegeknek kifejezetten szükségük van.

A méhpempő a glükózszint csökkenését eredményezte 22 önkéntes résztvevő esetén, akiket szájon keresztüli glükóz tolerancia tesztnek vetették alá magukat, amelyen egy 75 g cukrot tartalmazó folyadékot kellett meginniuk.

Egy másik, 46, 2-es típusú cukorbeteg bevonásával készült tanulmány szerint már 1 g méhpempő antioxidáns hatást fejtett ki, és javított az inzulinrezisztencián.

A méhpempő tartalmú étrend-kiegészítők a cukorbetegnek a fogyásban is segíthetnek. Egy vizsgálat során, napi 1 g méhpempő 25, 2-es típusú cukorbeteg nőnél eredményezett 3 kilogramm súlycsökkenést 2 hónap alatt. A méhpempő a napi kalória és szénhidrát bevitelt is mérsékelte a tanulmányban résztvevőknél. [4.], [5.]

3) A kemoterápia mellékhatásainak csökkentése méhpempővel

A kemoterápiát kapó betegeknél a kezelés mellékhatásaként előfordulhat fájdalmas sebek és fekélyek kialakulása a szájban (nyálkahártya-gyulladás azaz mucositis), illetve csökkent immunválasz. 103 rákos beteget vizsgáló tanulmány során azt figyelték meg, hogy napi 1 g méhpempő javulást hozott a szájban keletkezett sebek és a gyógyulási idő tekintetében. A méhpempővel először öblögetni kellett, majd lenyelték azt.

4) Méhpempővel a mentális egészségért

Egy vizsgálat során 31 önkéntes résztvevő fogyasztott napi 3 g méhpempőt 6 hónapon keresztül (randomizált, kettős vak vizsgálat). Azok, akik fogyasztottak méhpempő étrend-kiegészítőt a tanulmány végén jobban teljesítettek a mentális egészség állapotát felmérő teszteken. 

5) A méhpempő növelheti a vörösvérsejtek számát

A méhpempő növelheti a vörösvérsejtek számát és egyúttal csökkentheti a vérszegénységet. Egy 6 hónapon át tartó tanulmányban 31 résztvevő fogyasztott naponta 3 g méhpempőt, és ettől a vörösvérsejtjeiknek száma megnövekedett. A méhpempő növelheti a tesztoszteron szintet, amely azt követően fokozottabb vörösvérsejt termelődést eredményez.

6) A méhpempő csökkenti a koleszterinszintet

A méhpempő a zsírok anyagcseréjét is fokozhatja. Egy vizsgálat során  (keresztmetszeti) 7 résztvevő fogyasztott 6 g méhpempőt minden nap. Négy hét múlva nekik alacsonyabb lett az LDL-koleszterinszintjük, valamint a vér összkoleszterin szintje is csökkent. [6.]

7) A méhpempő csökkenti az allergiát és a Th1 típusú dominanciát

Egy egereken végzett vizsgálat alkalmával, a méhpempőben lévő bioaktív anyagok csökkentették az allergiás tüneteket és ételérzékenységet.

A méhpempő az immunrendszerre is jótékony hatással van azáltal, hogy a szervezetet egyensúlyban tartja és javítja a különféle immunsejtek [Th1/Th2] ellenálló képességét. 

Egy egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a méhpempő a szervezet egy allergén anyagra adott immunválaszát Th2 típusú dominanciáról Th1-re változtatta, emellett az allergénre specifikus ellenanyagok szintjét is csökkentette a vérben, és a bőrallergia reakciójában is javulást hozott.

Az ételallergiák esetében is segítségünkre lehet a méhpempő. Egy egereken végzett tanulmányban a méhpempő mérsékelte az allergiás reakciókat (vérben és bélben jelentkező tüneteket), ezenkívül csökkentette az allergiás sokk esélyét a tehéntej allergiával rendelkező egyedeknél. A Royalisin nevű összetevő lehet nagy valószínűséggel felelős ezekért az antibakteriális hatásokért.

8) A méhpempő elősegíti a sebek gyógyulását

Kimutatták, hogy a méhpempő hozzájárul a sebek gyógyulásához. Egy sejtvizsgálat során megfigyelhetővé vált, hogy a méhpempő védelmet nyújtott a bőrnek az ultraibolya sugarakkal szemben. A megnövekedett kollagén termelődés, ami szintén a méhpempő hatása, véd a sérülésekkel szemben és segíti a javulást.

A fibroblaszt a gyógyulási folyamathoz létszükséges immunsejt. Emberi bőrön keletkezett sebeken tesztelt sejtvizsgálat során a méhpempő elősegítette a fibroblaszt mozgását, így könnyítve a sebgyógyulást.

9) A méhpempő erősíti az immunrendszert és gyulladásgátló hatású

A mézhez hasonlóan a méhpempő is jótékony hatással bír az immunrendszerre. Egy egereken végzett tanulmány során, azoknál a példányoknál, amelyek kaptak méhpempőt emelkedett az ellenanyagszint, és felgyorsult a sejtnövekedés

A méhpempőt hagyományosan gyulladásgátló hatása miatt használták előszeretettel. Egy baktériumokat vizsgáló tanulmány azt mutatta ki, hogy a méhpempőben található royalisin több mint 18 féle baktériumot képes elpusztítani. Egy másik laboratóriumi tanulmány pedig bebizonyította, hogy a royalisin néhány gombafajta ellen is hatásos lehet.

Egy további laboratóriumi tanulmány kimutatta, hogy a méhpempőben található egyik fehérje, a jelleines is baktériumölő és élesztő ölő hatású. Mind a royalisin, mind jelleines fel tudja venni a harcot a gyulladásokkal szemben, sőt, mint afféle természetes ételadalékként is felhasználható, különösen manapság, amikor az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok elterjedése növekszik.

10) Méhpempő az agy védelmében

A méhpempő védelmet nyújthat az agynak az Alzheimer-kór ellen. Alzheimer-kóros patkányoknál a méhpempő javított a térmemórián, a tanulékonyságon és az agyműködésen. Méhpempővel etetett patkányok ügyesebben tájékozódtak labirintusokban és emlékeztek a helyes útra - agykárosodás ellenére is -, mint azon társaik, amelyek nem kaptak méhpempőt. 

11) A méhpempő serkenti a bőr és haj egészségéhez szükséges kollagén termelődést 

A méhpempő telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek serkentik a kollagén termelődését. A kollagén, amely a legfőbb struktúrális fehérje az állati szövetekben, alapvető az egészséges haj növekedéshez, a bőr állapothoz és izületekhez. A méhpempőben lévő telítetlen zsírsavak növelhetik a kollagén termelődését, és lassíthatják a kollagén lebontását.  Egy tanulmányban azoknak a patkányoknak a szervezete több kollagén termelt, amelyeknek étrendje tartalmazott 1%-os méhpempőt.

12) Méhpempővel a hosszú életért

Méheknél a méhpempő szerepe az, hogy a lárva jövőbeni sorsát megváltoztassák; egy rövid életű dolgozó méhből egy hosszú életű királynő legyen. Egy állatokon végzett tanulmány során kimutatták, hogy a méhpempő meghosszabbította a fonálférgek (C. elegans) élettartamát. Ebből arra lehet következtetni, hogy a méhpempő az embereknél is növelheti az élettartamot.

13) A méhpempő megvédi az izületeket

A reumás izületi gyulladás egy autoimmun betegség, melynek során a test immunrendszere a saját szöveteit támadja meg, különösen az ízületek körül. Egy sejt-tanulmányban a méhpempőből származó royalisin csökkenteni tudta a gyulladást, illetve a rossz, gyulladt szövetekben végbemenő károsodást.

14) A méhpempő megóvhatja a májat

A méhpempő segített megvédeni patkányokat a májkárosodástól. A méhpempő ellensúlyozta az vér alacsony vasszintjét (anaemia), helyreállította a fehérvérsejtek számát, növelte a trombociták számát, valamint csökkentette a májenzimszintet.

15) A méhpempő leküzdheti a daganatokat

Egy mellrákkal kapcsolatos vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a méhpempő blokkolta a BPA-t (biszfenol A), ami egy gyakori környezeti ösztrogén. A BPA, ami néhány műanyagban is megtalálható, növelheti az embereknél a mellrák előfordulásának esélyét. Mivel a méhpempő képes blokkolni a rákkeltő anyagokat, mint például a BPA-t, jó eséllyel veheti fel a harcot a rák ellen.